Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски съд оправда представителя на „Репортери без граници“ в страната

Журналисти протестират със снимки на задържания журналист и двамата интелектуалци след ареста им през 2016 г. Турски съд днес ги оправда по отправените обвинения в „терористична пропаганда“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Турски съд днес оправда представителя на организацията „Репортери без граници“ за Турция Ерол Йондероглу и други двама известни интелектуалци. Те отговаряха пред съд за тежки престъпления в Истанбул по обвинения за пропаганда на терористична организация.

Ерол Йондероглу, Ахмет Несин и г-жа Шебнем Корур Финджанджъ бяха обвинени заради това, че по време на кампания за солидарност с прокюрдския вестник „Йозгюр Гюндем“ в средата на 2016 г. са били негови главни редактори за по 1 ден. Държавното обвинение търсеше отговорност от Йондероглу за три статии, публикувани във вестника на 18 май 2016 г.

В кампанията се включиха над 50 известни публични фигури в Турция. Въпреки кампанията вестникът беше затворен през август 2016 г. в рамките на въведеното в Турция извънредно положение след опита за преврат, тъй като властите смятат, че ежедневникът е бил проводник на идеите на ПКК.

Ерол Йондероглу е представител за Турция на организацията „Репортери без граници“, Шебнем Финджанджъ е правозащитник и ръководител на Турската фондация за човешки права, а Ахмет Несин е журналист и писател. Те бяха задържани на 20 юли 2016 г. Йондероглу и Финджанджъ бяха освободени след 10 дни задържане, а Несин – ден по-късно. По-късно за Ахмет Несин, който напусна страната, беше издадена заповед за задържане.

Тримата бяха заплашени с присъди до 7 години и 6 месеца затвор. В тяхна защита се обявиха световни гласове, включително американският ПЕН-клуб.

Продължава обаче процесът срещу други обвиняеми от вестник „Йозгюр Гюндем“.

Също днес бяха гледани делата на други четирима журналисти и редактори в изданието, обвинени в терористична пропаганда. Сред тях е главният му редактор Хюсеин Айкол, който беше задържан преди 6 дни на 63-годишна възраст. Срещу него са повдигнати общо 67 обвинения. Заради членство в леви организации Хюсеин Айкол е арестуван през 1981 г. след военния преврат от 12 септември 1980 г., изтезаван в продължение на 45 дни и е лишен от свобода в продължение на почти 10 години. След като е освободен, Айкол се връща към журналистическа работа.

Междувременно днес в пет турски съдилища се провеждат процеси срещу 19 академични лица по различни обвинения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени