Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Morgan Stanley: Британската лира може да поевтинее до паритет с щатския долар при Брекзит без сделка

Според анализ на банката Morgan Stanley британската лира може да поевтинее до паритет спрямо американския долар при сценарий за Брекзит без сделка, което би представлявало историческо дъно за паунда.

Анализаторите твърдят, че интензивният натиск от продажби на паунди след оставката на премиера Тереза ​​Мей показва, че финансовите пазари са с повишена загриженост, че Великобритания може да се насочи към най-лошия сценарий за излизане от Европейския съюз, известен като "твърд" Брекзит.

Според тях, ако този сценарий се материализира, британската лира може да поевтинее към диапазона между 1,1000 - 1,0000 щатски долара. Междувременно обаче, ако новият премиер на Великобритания реши да преследва една твърда позиция в преговорите с ЕС, това може да отслаби паунда към диапазона между 1,2000 и 1,1000 долара още преди самият Брекзит да бъде факт.

В сряда британската лира се търгува около 1,2400 щатски долара, след като по-рано през деня тя се понижи за кратко под това ниво за пръв път от повече от две години насам, достигайки дъно около 1,2383 долара (най-ниско ниво от април 2017-а година).

Ако най-лошият сценарий на Morgan Stanley се материализира, това ще означава, че британската лира може да се обезцени с около 19% от текущите нива на търговия спрямо долара. За сравнение, през т.нар. "Черна сряда" на 1992-а година, когато Великобритания обяви, че напуска тогавашния Европейския валутен механизъм, паундът се срина с 25% спрямо долара.

Графика британска лира/щатски долар


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!