Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Маркова: Данните са новият петрол

2
Райна Маркова
Снимка: Ани Петрова

Книгата "Контрол" на Райна Маркова има премиера тази вечер в София. Тази книга се оказва много свързана с актуални събития – хакерската атака срещу НАП например.

"Когато става дума за скандални политически сюжети у нас, обикновено става дума за пари – за присвоени суми. Данните, от които се извлича информацията, са новият петрол. Това е на глобално ниво, не само на ниво управление на държавата. Борбата се води в това нематериално поле", сподели в предаването на "Хоризонт" "12+4" писателката.

"В разгара на летните отпуски на 9 август 2018 г., ние, българите, осъмнахме без държава. Срина се един от най-важните и регистри – Търговският. Собствениците на фирми, адвокатите, нотариусите нямаше как да не забележат, че целият търговски оборот в страната е блокиран. Държавата, същата тази Държава, която крепи легитимността си на документи и чиято работа е да гарантира права и да фиксира задължения 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата без прекъсване, си беше дала почивка и ни се извиняваше за причиненото неудобство. Скандалът бе грандиозен. Медиите писаха за „безпрецедентния срив“, само дето той не беше безпрецедентен. Такъв срив имаше и през 2011 г., ако си спомняте. И не беше единствен. Имаше и други сривове. За някои от тях дори не разбрахме".

"Има тенденция за асиметрия. Информацията се концентрира от едната страна на управлението. От другата страна, където са управляваните, информация почти не достига. Книгата е посветена на това да проследи начина, по който се разпределя тази информация", каза още писателката.

Кое е това, което ни струва все по-скъпо, но на което все по-малко разчитаме?

Кое е това, което все по-малко разбираме, но от което все повече зависим?

Кое може за секунда да превърне живота ни в кошмар дори с липсата си?

Това е Държавата!

Разговора на Петър Волгин с Райна Маркова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия