Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Началникът на военното разузнаване подаде оставка

Началникът на военното разузнаване бригаден генерал Пламен Ангелов (вдясно) и началникът на отбраната ген. Андрей Боцев пред комисията по отбрана на НС през юни 2018 г.
Снимка: Добромир Видев

Началникът на военното разузнаване Пламен Ангелов поиска да бъде освободен от длъжност.

Това се случва след като миналата седмица Пламен Ангелов и предшественикът му Светослав Даскалов бяха обвинени, че не са контролирали издаването на над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че Ангелов е преценил, че е в интерес на службата да се оттегли от поста.

Ако президентът Румен Радев освободи Пламен Ангелов като директор на Служба „Военна информация“, вероятно той ще остане в службата като служител, допълни Каракачанов.

На въпрос дали очаква цивилен да оглави службата, предвид предлагана законова промяна, Каракачанов каза, че промяната дава възможности, но напомни, че министърът на отбраната прави предложение, процедурата минава през Министерския съвет, а трябва да мине и през съгласуване с президентската институция, за да има указ. Каракачанов каза, че няма предложение към момента.

Попитан дали случващото се има връзка с опити да бъде „разклатена“ тази структура и подготвя ли се проект за събиране на двете разузнавателни служби, министърът каза, че такова нещо не се готви, въпреки че вече е имало такава идея и законопроект. Подобно нещо, поне на този етап, не намирам за разумно и за полезно, и такъв проект няма, коментира Красимир Каракачанов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна