Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън счупи рекорда за най-много средства, събрани от британски политик

Борис Джонсън счупи рекорда за най-много средства, събрани от британски политик в стремежа да стане следващия министър-председател на Обединеното кралство, спечелвайки подкрепата на евроскептичните финансисти, след като той заздрави позицията си по отношение на Брекзит с обещанието си "направи го или умри", съобщава Ройтерс.

Финансисти и бизнесмени, които финансираха през 2016-а година кампанията за референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз, са сред донорите, които са вложили стотици хиляди паунда в настоящата кампания на Борис Джонсън за нов председател на Консервативната партия и респективно за наследник на премиера в оставка Тереза Мей.

През последните две седмици Джонсън е събрал под формата на дарения за неговата кампания 200 хиляди паунда, като получената от негова обща сума през последната година е достигнала 702 хил. британски лири, според нови данни, публикувани от британския парламент в сряда.

Това помогна на Борис Джонсън да надмине предишния рекорд за набиране на средства на бившият външен министър Дейвид Милибанд, който събра 627 хил. паунда за кандидатурата си да оглави Лейбъристката партия през 2010-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени