Eмисия новини
от 20.00 часа

Най-солиден спад на жилищните цени в Лондон от близо едно десетилетие

Цените на жилищата в Лондон се понижиха през май с 4,4% спрямо година по-рано, отбелязвайки по този начин най-солидно понижение от близо десет години.

Статистическите данни, публикувани в сряда от Британската национална статистика (ONS), показват, че това е най-драматичният ценови спад от август 2009-а година, когато жилищата в Лондон поевтиняха с цели 7% спрямо август 208-а година.

В рамките на цяла Великобритания и Северна Ирландия, растежът на жилищните цени остава положителен, като се увеличава с 1,2% спрямо година по-рано.

Британската статистика отбеляза, че общото забавяне на растежа на цените на жилищата във Великобритания от 2016-а година насам е задвижван главно от мудния жилищен пазар южната и източната част на Англия.

Според ONS средните цени на жилищата във Великобритания са достигнали най-високите си стойности от 232 хил. паунда през август 2018-а година, но през май тази година са се понижили до 229 хил. британски лири в резултат най-вече на спад на цените в столицата Лондон и в Югоизточна Англия.

Въпреки това Лондон продължава да бъде регионът с най-високата средна цена на жилищата, като средната продажна цена през май 2019-а година е била 457 хил. паунда.

Индексът на цените на жилищата на британската статистика ONS включва всички жилищни имоти, закупени във Великобритания на пазарна стойност.


Още от

АБВ иска АЕЦ "Белене" да е държавна

публикувано на 20.08.19 в 15:56