Eмисия новини
от 15.00 часа

Меркел е в добро здраве и е готова да довърши мандата си, увери началникът на нейния кабинет

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералният канцлер Ангела Меркел е в добро здраве и е готова да изкара целия си мандат до 2021 година в коалиция със социалдемократите, заяви в сряда началникът на нейния кабинет, цитиран от Ройтерс.

Меркел, която днес навърши 65 години и е канцлер от 2005 година насам, в последните седмици получи няколко пристъпа на треперене на официални събития. Това подхрани спекулациите за здравословното й състояние, макар тя да настоява, че е добре.

В телевизионно интервю началникът на кабинета й Хелге Браун наблегна на това, че Меркел се е кандидатирала за четвърти мандат с намерението да го завърши. "Тя е в добро здраве", каза Браун в телевизионно интервю и добави, че г-жа Меркел, "разбира се", е във форма да изкара пълен мандат до федералните избори през октомври 2021 година.

Четвъртият мандат на Меркел е белязан и от въпроси дали Германската социалдемократическа партия ще излезе от управляващата коалиция, тъй като много от партийните членове настояват да я напусне. Напускането може да бъде ускорено и от предстоящите през есента избори в три федерални провинции. Допитванията показват, че и този път социалдемократите ще се представят слабо, след като на изборите за Европейски парламент постигнаха най-лошия си резултат след войната, а председателката на ГСДП подаде оставка.

Браун обаче каза, че не очаква социалдемократите да се оттеглят от управлението и посочи, че кабинетът трябва да се справи с Брекзит и да помогне за оформяне на бъдещето на Европа, когато Германия поеме ротационното председателство на ЕС през 2020 година.


Още от

Акценти от чуждестранния печат

публикувано на 24.08.19 в 10:02

Най-четени