Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом спира официално програмата за американските изтребители Ф-35 в Турция

американски изтребители Ф-35
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом потвърди официално спирането на програмата за американските изтребители Ф-35 в Турция. Очакваната мярка е в отговор на сделката между Турция и Русия за руските противоракетни системи С-400. 

"Ф-35 не може да съществува в едно пространство с руска разузнавателна платформа, която ще бъде използвана, за да се сдобие с информация за нашите военни технологии", пише в изявление от Белия дом.

"Вашингтон все още цени много стратегическите отношения с Анкара. Като съюзници в НАТО нашите отношения са многопластови и не са фокусирани единствено върху Ф-35. Нашите военни отношения са силни и ние ще продължим широкото си сътрудничество с Турция, но имайки предвид ограниченията, свързани с присъствието на системите С-400 на турска територия”, се казва още в съобщението на американската президентска администрация.

Доставките на  руските противоракетни системи С-400 в Турция започнаха през миналата седмица, въпреки предупрежденията на САЩ, че ще прекратят програмата за Ф-35.

Вчера Доналд Тръмп заяви, че след руско-турската сделка "не е честно" както спрямо Анкара, така и спрямо Вашингтон, че Съединените щати няма да могат да продават на Турция изтребители Ф-35 на стойност милиарди долари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!