Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ извадиха Турция от програмата за Ф-35, Анкара протестира

Като „грешка, която ще причини непоправими рани върху нашите стратегически отношения“, определи турското външно министерство американското решение Анкара ще бъде отстранена от програмата за производство и закупуване на самолетите Ф-35 заради сделката за руските системи С-400.

Изключително важно е да се поддържа постигнатото на срещата между президентите Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп в Осака съгласие, смята външното министерство на Турция.

Едностранната стъпка противоречи на съюзническия дух и няма никакво легитимно оправдание, допълва изявлението. Отстраняването на Турция, която е значим партньор в програмата, е несправедливо, а твърденията, че комплексите С-400 ще подкопаят сигурността на самолетите Ф-35 са безпочвени, смята Анкара.

Турското външно министерство акцентира, че липсата на отговор от Съединените щати на предложението за създаване на съвместна работна група е „ясно доказателство“ за предразсъдъците и нежеланието на американската страна да разреши въпроса доброжелателно.

Според Анкара Съединените щати трябва да покажат привързаността си към приятелството с Турция не само с думи, но и с действия в борбата с различни терористични организации.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира темата на ежегодния форум по сигурността в Аспен, Колорадо, като заяви, че е загрижен от изваждането на Турция от програмата за Ф-35. 

„Руската противоракетна система С-400 е невъзможно да бъде интегрирана във военновъздушната отбрана на НАТО и Турция е не е искала такова нещо“, каза Столтенберг.

Очаква се всички турски пилоти, които са на обучение в Съединените щати в рамките на програмата за Ф-35, да напуснат страната до 31 юли, обяви американският заместник-министър на отбраната Елън Лорд.

„Тук съм, за подчертая три неща - първо Съединените щати имат пълна увереност за програмата Ф-35, второ другите ни партньори са на едно мнение с нас за отстраняването на Турция и трето, както и президентът Тръмп заяви, Съединените щати все още ценят стратегическото партньорство с Турция“, заяви американската заместник-министърка на отбраната Елън Лорд.

Според Съединените щати финансовите загуби за Турция от изключването ѝ от програмата ще бъдат около 9 милиарда долара, а разходите на Пентагона за замяна на доставките, които досега се правеха от Турция, ще бъдат около половин милиард долара. 

Извеждането на Турция от програмата ще приключи до март 2020 година. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!