Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбелязва 182 години от рождението на Васил Левски

| обновено на 18.07.19 в 19:38

182-рата годишнина от рождението на Васил Левски беше отбелязана с тържествена церемония пред паметника на Апостола в Борисовата градина. В нея участва председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Апостол, будител, светец, мерило за съвест, законност и единение с бога, с рода и отечеството".

Разделението и отчуждението трябва да чуят смисъла и силата на заветите на Левски, посочи в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова:

"Народе, възкликва в тефтерчето си Васил Левски и слага четири въпросителни. През 2019 година това обръщение има своя прочит, копнежът за българска държава в оковите на робството, днес има своето име и това име е държавност, която гарантира правата на своите граждани".
 
Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата - Карлово. Преди обяд в подбалканския град бяха посрещнати участниците в юбилейния 25-и национален туристически поход "По стъпките на Левски". бяха посрещнати участниците в похода "По стъпките на Апостола". Тази година те са над 300 и по традиция следваха различни маршрути, свързани с революционното дело на Левски.

В Националния музей с войнски почести ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, след което ще започне тържественият митинг заря.

Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителни части на 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово. Церемонията с начален час 21 часа ще бъде предавана пряко от БНР.

Деца от Враца изплетоха гирлянда от цветя, която ще бъде поднесена на паметника на Васил Левски в града.

Десетки врачани се включиха в инициативата "Моето цвете за Левски". Събраните цветя са вплетени в гирлянда, която ще бъде положена около паметника. Тя е изплетена от учениците от врачанското иновативно училище, което носи името на Апостола.

"Винаги трябва да носим спомена за него и за неговите дела".

Своя празник отбелязва и единственият български град, който носи името на Апостола.  Децата на град Левски поздравиха жителите и гостите на общината след тържествената церемония за издигане знамето на Община Левски. Гражданско шествие се отправи към паметника на Васил Левски на гаровия площад. Празничен концерт и празнична заря също са част от програмата.

Годишнината беше отбелязана с граждански поклонения пред паметника на Апостола в Ловеч - най-внушителният негов монумент, и в Къкринското ханче, където Левски е заловен.  Пред паметника в двора на Къкринското ханче цвете поднесе и седемгодишният Георги от Ловеч. За жителите на село Къкрина, Апостолът завинаги ще остане в сърцата им. Отбелязването в Ловеч ще продължи и вечерта. В църквата "Успение Богородично" ще бъде отслужена панахида за Дякона, а пред паметника му,  който се издига над стария квартал "Вароша", жители и гости на града ще поднесат цветя в знак на признателност и ще се поклонят пред делото му.  Отбелязването на годишнината ще завърши със спектакъл на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл на сцената на ловешката средновековна крепост. Входът е свободен. През целия ден музеят "Васил Левски" ще приема безплатно посетителите си.

Перник къщо се поклони пред подвига на Апостола. Кметът Вяра Церовска и нейният екип, областният управител Ирена Соколова, представили на политически партии и институции отрупаха с цветя паметника на Васил Левски в центъра на града „България носи в сърцето си Левски”, каза Церовска.  Цветя положиха и десетки граждани. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени