Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южнокорейската централна банка понижи изненадващо основната си лихва за пръв път от 2016 г. насам

Решението може да подхрани спекулациите за по-агресивно намаляване и на лихвата на Фед в края на юли

Централната банка на Южна Корея намали изненадващо  основния си лихвен процент за пръв път от три години насам в опит да се пребори с колебливата икономика, която е изправена пред допълнителни рискове от разгорещения търговски спор с Япония.

На заседанието си в четвъртък Корейската централна банка (Bank of Korea) намали основния лихвен процент с 25 базисни пункта (0,25%) до 1,50%, като в същото време понижи и прогнозата си за икономическия растеж на Южна Корея през настоящата година от 2,5% до малко над 2 на сто.

Банката цитира като причина за решението си забавянето на износа и на вътрешните инвестиции, както и нестабилността на финансовите пазари, предизвикана от продължаващия търговски САЩ - Китай, както и в следствие на ограничаването на японския износ на някои технологии за Южна Корея, предаде Асошиейтед Прес.

През миналия ноември централната банка увеличи основния си лихвен процент с 0,25% до 1,75%, докато за последно тя намали лихвата през далечния юни 2016-а година.

Банката заяви, че "внимателно ще следи развитието на търговския спор между САЩ и Китай, ограниченията на японския износ, както и всякакви промени в икономиките и паричните политика на водещите държави и наличните геополитическите рискове, като същевременно ще изследва тяхното въздействие върху вътрешния икономически растеж и инфлацията".

Днешният ход  на Bank of Korea настъпи на фона на нарастващи спорове между Южна Корея и Япония относно решението на управляващите в Токио за затягане на контрола върху износа на фоторезисти и други т.нар. "чувствителни химикали" за южнокорейските компании, които ги използват за производство на полупроводници и дисплеи за смартфони и телевизори.

Южна Корея твърди, че ограничаването на японската търговия може да навреди на силно зависимата от износа икономика на страната и да доведе до разрушаване на световните вериги за доставки. В тази връзка властите в Сеул планират да подадат жалба до Световната търговска организация.

Изненадващото понижение на южнокорейската основна лихва може да подсили пазарните очаквания за предстоящо в края на месеца намаляване и на основната лихва на Федералния резерв на САЩ и дори да поднови спекулациите, че това понижение може да бъде по-агресивно с 0,5% вместо с отдавна "отработеното" от инвеститори и анализатори понижение с 0,25%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени