Eмисия новини
от 20.00 часа

Спецпрокуратурата разследва корупция при доставки за ВВС

| обновено на 18.07.19 в 12:05
Снимка: www.prb.bg

Специализираната прокуратура влезе в офисите на фирма „Балкантел“ в София. Претърсвания и изземвания се провеждат и в частни жилища в София в рамките на корупционно разследване за доставяно от „Банкантел“ оборудване за нуждите на българските Военновъздушни сили (ВВС).

От съобщението на държавното обвинение става ясно, че се обискират домовете на трима души. Самото разследване е за престъпен сговор за търговия с влияние.

Изискани са документи, имащи отношение към делото, от Министерство на отбраната и военновъздушните сили.

След като се отбелязва, че съобщението за поредната акция е заради медиен интерес, от държавното обвинение уточняват, че интересите на разследването не позволяват повече информация.

Какво знаем за фирма „Балкантел“. Това е проектно ориентирана инженерингова компания, създадена през 1990 година, с голям спектър от дейности. Сред тях системи за сигурност с приложение в жп транспорта, военновъздушните сили, гражданската авиация, енергетика; специализиран софтуер за видеоконтрол, наблюдение и сигурност; телекомуникационни системи за граждански цели.

През годините е печелила обществени поръчки по договори с Министерството на отбраната, Националната компания за железопътна инфраструктура, НЕК, EVN - България,  АЕЦ"Козлодуй".

От сайта на компанията се разбра още, че е правила системата за мониторинг в реално време на военните летища „Граф Игнатиево“, „Безмер“ и „Крумово“ и е изградила централизираната система за контрол на основните комуникационни, информационни и навигационни системи на ВВС.

Още от