Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 къщи в Бели бряг остават непродадени месеци преди принудителното отчуждаване

Селото е предвидено за заличаване през 2023 година

Село Бели бряг
Снимка: БГНЕС

20 къщи в село Бели бряг все още остават непродадени броени месеци преди да започне принудителното отчуждаване на имотите. Селото е предвидено за заличаване през 2023 година. От 2005 година държавното дружество „Мини Марица-изток“ има концесия за добив на въглища в землището на населеното място, фронтовете на рудниците напредват и хората от Бели бряг трябва да го напуснат. „Мини Марица-изток“ е единствен купувач на имотите в селото.

„От около 200 имота неизкупени са останали 20. Голяма част от хората, собственици на тези имоти, живеят в селото и искат да рестартират живота си отново, след като получат достойно заплащане за къщите, които са принудени да напуснат“. Това каза в предаването „Преди всички“ Генади Кондарев от екологичното сдружение „За Земята“.

„Един имот преди две години е офериран от мините на цена от 33 000 лева. Става дума за къща от около 100 квадрата, с хубави и здрави стопански постройки, с двор над 1 дка. Хората бяха отхвърлили тази оферта. Пазарната оценка, която ние направихме, показа цена от между 50 000 - 60 000 лева. Ако имотът трябва да бъде създаден наново и да се отчете неговото остаряване до момента, цената излизаше средно 89 000 лева, а ако трябва да не се отчита остаряването на този имот и той да бъде направен по сегашните стандарти, цената стигаше над 170 000 лева с ДДС. Собственикът подаде собствена оферта. Мините я отхвърлиха и направиха своя оценка. Имотът беше оценен на пазарните цени, на които и ние го бяхме оценили“.

От екосдружение „За Земята“ очакват среща с представител на Министерството на енергетиката, който да помогне при решаването на проблемите в село Бели бряг.

Интервюто с Генади Кондарев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна