Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основна тема за турските вестници е убийството на заместник-консула на страната в Ербил - столицата на региона Иракски Кюрдистан. Според "Йени шафак" следите за нападението сочат към "ПКК и подкрепящите ги Съединени щати". "Ортадогу" припомня случай през 1994 година, при който турски дипломат беше убит в посолството в Атина, а за "Гюнеш" нападението в Ербил напомня за атентатите срещу дипломати, извършвани през 70-те от Тайната армия за освобождение на Армения.

Изборът на Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейската комисия повдига въпроса доколко ефективно се вземат решения в Европейския съюз, пише "Файненшъл таймс", но това не означава, че тя ще бъде слаб председател. Според вестника тя трябва да настоява за нови правила, при които еврофондове да се получават само при зачитане на демократичните норми и съдебната независимост.

Румънският "Ромъния либера" цитира евродепутата Зигфрид Мурешан, който пожелал да каже на Лайен "една единствена дума: Шенген". Той е допълнил, че очаква от новата председателка да подкрепи усилията на родината му и България за присъединяване към свободната зона.

Френският президент Еманюел Макрон планира да назначи специален пратеник за Западните Балкани, пише белградският "Блиц" след двудневното посещение на Макрон в Сърбия. Благодарение на тази нова фигура той ще затвърди влиянието си в този регион, а Франция иска да поеме ключовата роля в решаването на проблема между Белград и Прищина, според източник на вестника.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!