Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади артисти от цял свят експериментират в София на тема „Форми“

Музика, кино, танц – освободени от академичните си рамки, като моментен импулс и вдъхновение. Това ни предлага шестият фестивал “180° – лаборатория за иновативно изкуство”, който ще събере млади творци от цял свят.

Фестивалът, който носи в себе си експерименталния подход и изследва непознати модели на изразяване, тази година ще премине под знака на 100-годишнината от основаването на “Баухаус” – художественото училище в Германия, превърнало се в център на модернизма през първата половина на миналия век. В седмицата между 20 и 26 юли в столицата артистите ще подчинят изявите си на абстрактната тема “Форми”.

СнимкаЗа мен беше много важна тази тема – не само поради факта, че се навършват сто години от създаването на движението “Баухаус” – казва Александър Хаджиев, артистичен директор на фестивала. – Просто преди един век се е разгръщала революцията в сценичното изкуство. И се запитах защо днес то все още изглежда толкова футуристично и авангардно и какво предизвиква “Баухаус” сто години по-късно. Именно това ще бъде нашата цел заедно с гостите да открием отговорите на тези въпроси, ако изобщо е възможно. Нашият принос ще бъде да се опитаме да пресъздадем атмосферата на “Баухаус”, за да може артистите да живеят във футуризма, със свалени филтри и предразсъдъци колкото и да е трудно в днешно време, и да получат своята свобода.


Фестивалът ще бъде открит с риалити шоуто “180°Tonight Show“, в което ще провокираме попкултурата и ще представим съвременното изкуство на нашите артисти, по думите на организатора. Традиционният конкурс за късометражен ням филм пък ще бъде отворен както към професионалисти, така и към любители.

Това, което за сто години се е променило в нямото кино, е че филмите стават все по-абстрактни – смята Александър Хаджиев. – А това дава възможност на музикантите, съпровождащи творбите на живо и импровизиращи със своите инструменти, да бъдат по-креативни.

Кои ще бъдат звездите на фестивала?

Всички музиканти идват от различни сфери, но главно от тази на съвременната музика – казва още Александър Хаджиев. – Академията на Ensemble Modern ще дойде за втори път у нас, този път с всичките си 14 души от над 10 страни.


Ще участват флейтистката Сабине Фогер, която се занимава и с електронна музика, цигуларката Биляна Вучкова, кларинетистът Ричард Хейнс, композиторите Николъс фон Ритер и Милен Апостолов.


Имаме също така артисти от сферата на танца и пантомимата – Петра Пеларова и Момце Гардо, от експерименталната режисура
Флорънс Рукщул, студенти и абсолвенти от художествената академия. Всички те нямат предварително подготвена програма и в рамките на седмица трябва да решат какво ще изпълнят заедно с останалите артисти. Така че ще бъде експериментално, интересно и уникално.


В този дух Ансамбълът на академията на Ensemble Modern ще превърне сградата на Гьоте институт в София, където някога се е помещавала консерваторията, в музикална лаборатория. В нея музикантите ще осъществят интердисциплинарни връзки с български артисти и възпитаници на художествената академия.


Равностойна ли е партията шах, когато от едната страна на дъската застане публиката, а от другата артистите – с отговора на този въпрос ще завърши фестивала за експериментално изкуство. Изпълнителите ще се откажат от обичайния контрол, който упражняват по време на своите художествени изяви, и ще отстъпят “властта” на зрителите, за да създадат един неповторим пърформанс.

Снимки: личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!