Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания може да навлезе в пълна рецесия, смята бюджетният регулатор

Великобритания може да навлезе в пълна рецесия, а Брекзит без сделка би могъл да удвои бюджетния дефицит на страната през следващата година, предупреди в четвъртък британският регулатор на публичните финанси (OBR), цитиран от Ройтерс.

Службата за бюджетна отговорност (OBR) е организация, изготвяща независими анализи на публичните финанси и независими икономически прогнози, които се използват като база за подготвянето на бюджета на страната.

Според OBR петата по големина икономика в света изглежда ще отбележи стагнация, или дори може да се свие през второто тримесечие.

"Отделните проучвания бяха особено слаби през юни, което предполага, че темпът на растеж вероятно ще остане слаб. Това повишава риска икономиката да навлезе в пълна рецесия", се казва в доклад за перспективите пред публичните финанси.

Евентуален Брекзит без сделка ще навреди на доверието, ще възпре инвестициите и ще доведе до по-високи търговски бариери с Европейския съюз, като в същото време ще обезцени рязко паунда и ще причини свиване на британската икономика с 2% до края на 2020-а година,  съобщава Службата за бюджетна отговорност, визирайки направени от Международния валутен фонд прогнози. Това би било с цели 4% под прогнозата на OBR от месец март.

Брекзит без сделка - нещо, което и двамата претенденти за следващ премиер на Великобритания заявиха, че са готови да направят, ако това е необходимо - може да увеличи с 30 млрд. паунда (с около 37, млрд. долара) годишните публични заеми (държавния дълг)  през финансовата 2020/2021 година (стартираща всяка календарна годна на 1-ви април), прогнозира OBR.

Според OBR разходите и обещанията за намаляване на данъците, направени от Борис Джонсън и от Джереми Хънт (двамата кандидати за премиерския пост), ще натежат на държавния бюджет на Великобритания.

В доклада се посочва, че дългът на Обединеното кралство може да се увеличи с 12% от БВП до финансовата 2023-2024 година в случай на Брекзит без сделка, като държавните заеми нараства ежегодно с цели 30 млрд. паунда, считано от следващата фискална година, започваща на 1-ви април 2020.

В резултат на това OBS предупреди, че работните места ще намалеят, което ще доведе до спад в подоходния данък и националното осигуряване, постъпленията от данъка върху капитала ще отбележат значителен спад поради по-ниските цени на жилищата и по-малко сделки, и в резултат на по-ниските лихвени проценти, разходите по дълга ще намалеят.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна