Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнучин се надява на скорошно подновяване на търговските преговори с Китай лице в лице

Стивън Мнучин, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Официалните представители на САЩ и Китай ще проведат телефонен разговор по-късно в четвъртък, който би могъл да проправи пътя за по-нататъшни търговски преговори лице в лице, заяви американският министър на финансите Стивън Мнучин пред бизнес телевизия CNBC.

Говорейки от продължаващата и днес среща на финансовите министри от Г-7 в Шантили, Франция, Мнучин посочи, че той и американският търговски представител Робърт Лайтхайзър ще участват по-късно днес в телефонен разговор с техните китайски колеги, като добави, че този разговор следва по-ранната дискусия между техните екипи преди седмица.

"Ще видим докъде ще стигнем. Ние продължаваме да постигаме напредък. Очаквам Робърт Лайтхайзър, за да проведем телефонния разговор и при напредък се надявам след това да пътуваме за Китай, за да се срещнем лично с нашите китайски партньори"".

Според него споровете около "Хуавей" (Huawei) "не са пречка" за предстоящите разговори.По-рано днес "Уолстрийт информира, че напредъкът в търговското споразумение на САЩ с Китай е в застой, докато администрацията на Тръмп определя как да се справи с исканията на Пекин да облекчи наложените ограничения спрямо "Хуавей".

Относно въпроса за тавана на дълга на САЩ министърът на финансите подчерта, че участниците на пазара не трябва да бъдат притеснени, тъй като никой не иска да има принудително временно спиране на работата на правителството. Мнучин обаче предупреди, че през септември може да се появи "проблем" и добави, че е помолил Конгреса да се заеме с въпроса за лимита на дълга преди лятната ваканция.

Днешното "оптимистично" изказване на Стивън Мнучин е факт, след като по-рано тази седмица глобалните капиталови пазари отново се оказаха под напрежение в резултат на коментари на президента Доналд Тръмп по време на заседание на кабинета във вторник, че той може да наложи допълнителни митнически тарифи върху вноса на китайски стоки за 325 млрд. долара.

Тръмп и китайският президент Си Цзинпин се съгласиха в края на миналия месец да възобновят търговските дискусии, след като преговорите бяха прекратени през май.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна