Eмисия новини
от 15.00 часа

Путин и Макрон обсъдиха по телефона украинската криза

Еманюел Макрон и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Русия и Франция са обсъдили в телефонен разговор украинската криза. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл и уточниха, че разговорът е бил по инициатива на френската страна.

Двамата лидери са разгледали перспективите за разрешаването на вътрешноукраинския конфликт. Изразили са готовност да активизират съвместната си работа в тази посока, включително в рамките на нормандския формат.

Владимир Путин и Еманюел Макрон са обсъдили също така ситуацията около иранската ядрена програма след оттеглянето на Съединените щати от Съвместния план за действие. И двете страни са подчертали, че многостранното споразумение е важен фактор за сигурността в Близкия изток и поддържането на режима на неразпространение на ядрено оръжие.

Двамата президенти са подчертали принципното значение на политическия процес и преодоляването на последиците от войната в Сирия.

Еманюел Макрон е приел показаната на Путин да участва през май догодина в тържествата по случай 75-тата годишнина от победата във Великата отечествена война.

През миналия месец Европейският съюз гласува единодушно за удължаване на санкциите срещу Русия заради участието на страна в украинския конфликт, като осъди Москва, че не направи достатъчно за изпълнение на Минското споразумение.


Още от

Г-7 обсъжда ситуацията в Амазония

публикувано на 25.08.19 в 15:02

В Гърция не стихват пожарите

публикувано на 25.08.19 в 09:35