Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Макрон обсъдиха по телефона украинската криза

Еманюел Макрон и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Русия и Франция са обсъдили в телефонен разговор украинската криза. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл и уточниха, че разговорът е бил по инициатива на френската страна.

Двамата лидери са разгледали перспективите за разрешаването на вътрешноукраинския конфликт. Изразили са готовност да активизират съвместната си работа в тази посока, включително в рамките на нормандския формат.

Владимир Путин и Еманюел Макрон са обсъдили също така ситуацията около иранската ядрена програма след оттеглянето на Съединените щати от Съвместния план за действие. И двете страни са подчертали, че многостранното споразумение е важен фактор за сигурността в Близкия изток и поддържането на режима на неразпространение на ядрено оръжие.

Двамата президенти са подчертали принципното значение на политическия процес и преодоляването на последиците от войната в Сирия.

Еманюел Макрон е приел показаната на Путин да участва през май догодина в тържествата по случай 75-тата годишнина от победата във Великата отечествена война.

През миналия месец Европейският съюз гласува единодушно за удължаване на санкциите срещу Русия заради участието на страна в украинския конфликт, като осъди Москва, че не направи достатъчно за изпълнение на Минското споразумение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!