Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландското председателство ще предложи обвързване на отпусканите еврофондове с върховенството на закона

3

Финландското председателство на Европейския съюз ще предложи лидерите на страните-членки да обсъдят наесен предложението на Еврокомисията за обвързване на състоянието на върховенството на закона в отделните еврочленки с отпускането на средства от общия бюджет.

Това съобщи в Брюксел финландският министър по европейските въпроси Тути Тупурайнен след заседание на съвета по общи въпроси. Тя посочи още, че много страни-членки са настояли за приемане на предложението.

Заместник-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс заяви, че то е напълно законно:

„По много проста причина, която според нас е общо правило, че ако има проблем с върховенството на закона и с независимостта на съдебната система, обикновено е налице и все по-голям проблем с корупцията и със злоупотреби с еврофондове. И тъй като става дума за милиарди евро пари на данъкоплатците, бих искал да мога да кажа на всеки един от тях, че средствата им са похарчени по предназначение, а не попадат в джобовете на корумпирани политици. Така ще можем да разчитаме на по-голям икономически растеж в Европа и на сближаване на състоянието на по-богатите и по-малко развитите страни-членки“

Тимерманс добави, че няма никакво съмнение за решимостта и на следващата Еврокомисия да се отнася с цялата строгост по въпроса с върховенството на закона.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна