Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите в турския Меджлис осъдиха решението на ЕС за замразяване на разговорите на високо ниво

Снимка: архив

Четири партии в турския Меджлис приеха съвместна декларация, подкрепяща турските сондажи за енергийни ресурси в Източното Средиземноморие и осъждаща решението на ЕС да замрази разговорите с Анкара на високо ниво. 
Декларацията беше прочетена от председателите на парламентарните групи на Партията на справедливостта и развитието, Народнорепубликанската партия, Добрата партия и Партията на националистическото действие. Единствено лявата прокюрдска Демократична партия на народите не е сложила подписа си под документа. 
В декларацията остро се осъжда "пренебрегването на легитимните права" на кипърските турци от страна на Евросъюза и се заявява, че Турция и кипърските турци имат възможност да защитят правата си без да се поддадат на какъвто и да било натиск. 
На заседание на Съвета по външни работи на ЕС в понеделник беше взето решение заради действията на Анкара в спора с Република Кипър за замразяване на преговорите с Турция за Всеобхавтно споразумение за въздушния транспорт и да не се провеждат срещи на Съвета по асоцииране и срещи на Съветите на високо ниво ЕС-Турция (политически и в сферите на енергетиката, икономиката и транспорта).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени