Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 30% отстрел на диви прасета се очаква в стопанствата към Югозападното горско предприятие

| обновено на 19.07.19 в 13:25

Около 30% се очаква да достигне отстрелът на диви прасета в 40-те горски стопанства към Югозападното горско предприятие.

Засега няма констатирани огнища на африканска чума на територията на горското предприятие, както и в населените места в петте области, които са в неговия обхват. Мерките за недопускане на вируса обаче започват още днес.

В държавните горски стопанства и в ловните полета ще се извърши биотретиране и пръскане. Създава се организация за обстрел на диви прасета от служителите в горите и от ловните дружинки.

Очаква се около 30% от запаса да бъде намален в следващите два-три месеца.

Заедно с кметовете на планинските общини ще бъдат определени и терени, на които ще се оставят за съхранение евентуално заразените животни, преди да бъдат транспортирани към екарисажите.

Директорът на държавното предприятие Дамян Дамянов коментира:

“Имаме няколко магистрали, имаме шест гранични пункта, така че рискът във всеки един момент да възникне огнище си съществува“.

Днес директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов свика в Благоевград работно съвещание на ръководителите на 40-те държавни горски стопанства. Срещата е във връзка със създаването на организация за намаляване популацията на дивите свине и справянето с разпространение на африканската чума. 

Беше планирано обсъждане и набелязване на мерки за биосигурност при транспортиране, вземане на проби и съхранение на отстреляните диви свине и хищници. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени