Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гечев: Сделката за Ф-16 крие 1 млрд. лева скрит разход

Румен Гечев
Снимка: БГНЕС

Подозираме със сигурност и тези подозрения са обосновани, че разходите, които България ще направи по сделката за изтребители Ф-16, ще бъдат значително по-високи, заяви пред БНР Румен Гечев, депутат от БСП и зам.-председател на бюджетната комисия.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той подчерта, че към разходите, които е обявило правителството и които са около 2,4 млрд. лева, има още 1 млрд. скрити разходи, тъй като доставчикът „Локхийд Мартин“ ще достави първите бройки самолети след 4 години с окастрено въоръжение.

Т.е., вместо да намалят цената на самолета, те са свалили част от ракетите, част от амунициите, други допълнителни разходи по него, така че ние ще получим един осакатен пакет през второто тримесечие на 2023 г., когато ще започнат доставките“, отбеляза Румен Гечев.

И допълни, че, за да бъде този самолет функционален, той трябва да бъде доокомплектован – според специалистите това означава поне още 500-600 млн. лева.

„След това трябва се преработи или да се строи ново летище, тъй като този самолет има специални изисквания. Да се подмени оборудването на летище за насочване и водене на самолета. И най-важното – трябва да се промени цялата противовъздушна отбрана на България, която е настроена и притежава оборудване, изпълняващо съвършено различни цели със съвършено различни самолети“, подчерта депутатът.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна