Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2030-а България трябва да достигне средните европейски нива за активно стареене

До 2030 година България да достигне средните европейски нива за активно стареене на възрастното население. Това цели подготвяната национална стратегия. България  е с най-високия процент на смъртност от  страните на Европейският съюз с 15.5 промила, в северните части на страната смъртността е 30 промила, показател, характерен за зони с военни конфликти. България е на последните позиции по показателите за активно стареене с изключение на показателя заетост на населението 65+. 

И заради ниските доходи от пенсии възрастните у нас работят, констатира Теменужка Златанова, началник на Демографската дирекция в социалното министерство.

"Доходите растат с десет процента, девет и нещо. Средната пенсия за никого вече не е тайна, пенсията, не само средната, се увеличи с 5,7 процента само. Доходите на пенсионерите изостават. Активността на тази група, всички, които се чувстват, че могат да работят, работят, за да не се чувстват дискриминирани".

Към момента на сто излизащи от трудовия пазар влизащите млади са 64 за страната. Най-лош е показателят в Смолян. "В Смолян на сто излизащи в пенсия 35 се включват на пазара на труда".

Най-добър показател е този в Кърджали – 100 на 73. България изостава по европейските показатели за активно стареене в 21 от следените 22 показателя, допълни Златина Найденова.

"Възрастното население, което ползва интернет активно в сравнение с останалите страни-членки, България също изостава за съжаление на този етап. 25-26-о място сме по участие в обществения живот и независим живот, тоест живот за добро здраве".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!