Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Снимка: БГНЕС

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Страната ни също се включва в световната кампания за борба с коварното заболяване.

Инициативата цели хората да бъдат информирани за рисковете от заразяване с хепатит. Всички държави, които имат пациентски организации, отбелязват Световния ден.

По данни на Световната здравна организация в Европа 15 милиона души живеят с хепатит В и 14 милиона души с хепатит С. Повечето от тях не знаят, че са заразени. Мотото на тазгодишния Световен ден е "Инвестирайте в премахване на хепатита". Целта е до 2030 година броят на новите хронични инфекции на хепатит В и С в глобален мащаб да намалеят с 90%, а смъртните случаи с 65%. У нас се предполага, че с хепатит С са заразени над 77 000 души, а повечето от тях дори и не подозират, че са болни.

По повод Световния ден Университетската болница "Св. Иван Рилски в София" започна кампания за безплатни изследвания за хепатит В и С, насочена към по-възрастното население, съобщи председателят на Българското дружество по гастроентерология проф. Красимир Антонов.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени