Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щъркели носят късмет на търговищко село

Снимка: БГНЕС

Село Мировец недалеч от Търговище е известно с многото си щъркелови гнезда, за които може да се разкаже не една история. В момента гнездата са две, но е имало и по седем.

Не всяка година се запълват гнездата, но радостното е, че тази година в едно от гнездата има четири млади щъркелчета, разказва в предаването „Закуска на тревата“ кметът Стоян Смиленов.

„Обади ми се комшийка, която живее близо до гнездото. Каза, че е паднало щъркелче. Установихме, че се е опитвало да лети. Младо щъркелче. Изглежда на жиците е попаднало по време на летеж. Краката му са поопърлени малко. Няма сили да лети, да се движи и трябва да го предадем в Стара Загора.“

„Слага се в кашон с дупки, с вода. Обаждам се в инспекцията в Шумен, оттам вече се разбираме как да постъпим. Разбрахме се да го закарам, имам възможност да го закарам в Стара Загора и оттам вече ще го поемат – кризисният щаб“, допълва кметът.

В началото на сезона, когато се настаняват големите щъркели, местните наблюдавали и други щъркелови драми. „Две семейства спореха за гнездото. В крайна сметка едните надделяха, обаче единият от щъркелите падна в безпомощност – не знам какво стана по време на дебатите, техните. Взех щъркела, по същия начин процедирах, изпратихме го в Стара Загора успешно. Добре бил щъркелът – излекуван, след това ми се обадиха от РИОСВ - Шумен.“

Ще следим – ако има пак произшествия, ще участваме в прибирането им, декларира кметът на Мировец, който твърди, че местните хора са много грижовни за щъркелите и веднага се обаждат, когато има нужда от помощ.

В момента в центъра на селото вдигат параклис. И вярват, че щъркелите носят късмет. „Щом сме започнали такава добра инициатива.“

Предстои по програма да изградят и една детска площадка. „И, да, има някаква поличба – за щъркелите и за селото, добра, естествено“, споделя Стоян Смиленов.

Цялото интервю е в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна