Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изграждането на лагера на Бялото братство на Седемте рилски езера

Днес започна изграждането на лагера на Бялото братство на Седемте рилски езера, казаха за БНР от ръководството на НП „Рила“.

Група от 25 души организира палатковия лагер с хранителни продукти и посуда и съоръжения в района на хижа „Седемте езера“.

Лагерът ще бъде разположен на регламентираното място, където се разполага от 90 години, като максималният брой на палатките не трябва да надвишава 300. Според Плана за управление на НП „Рила” не се разрешава използването на допълнителни терени за лагеруване и за  разширяване границите на лагера, тъй като същият е ситуиран в Зона за ограничаване на човешкото въздействие.

Съгласно заповедта, мястото за миене трябва да бъде разположено на 100 м североизточно от х. „Седемте езера” - до скалите. Там ще се монтират походни умивалници, които след приключване ще бъдат демонтирани, а теренът -  почистен.

Лагеруващите ще ползват тоалетните на хижата и временни тоалетни, разположени в района на лагера. Ще използват питейна вода от извор в близост до южния бряг на Рибното езеро.

Генерираните отпадъци ще се събират разделно в чували и ще се транспортират извън територията на парка до най-близкото сметище край Сапарева баня, коментираха от екипа на НП „Рила“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна