Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транспортният министър инспектира строежа на магистралата от Ниш до България

| обновено на 20.07.19 в 17:37
Росен Желязков заедно с вицепремиера и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович провериха строителните дейности по изграждащата се магистрала в Сърбия, по направлението от Ниш до границата с България.
Снимка: БГНЕС

Министрите на транспорта на България и Сърбия - Росен Желязков и Зорана Михайлович инспектираха строителството на магистралата по направлението от Ниш до граничния пункт “Калотина“ на българо-сръбската граница.

Сръбският участък от магистралата от Ниш до София е готов до Цариброд, а двамата министри Росен Желязков и сръбският вицепремиер Зоран Михайлович правят проверка на строителните работи при село Градина между Цариброд и между държавната граница.

Обсъдиха и вариантите за намаляване на задръстванията по границата.

Трасето е част от трансевропейския коридор номер 10, свързващ Европа с Азия. Българската автомагистрала "Европа", която също е част от коридора, започна да се строи в края на май и се очаква да бъде завършена до 2021-ва година, съобщи министър Росен Желязков:

"Нашите приятели от Сърбия показаха значителен напредък. Ние ги уверихме, че в най-скоро време и българския участък от Сливница-Драгоман-сръбска граница ще бъде успешно приключен до края на 2021-ва година".

Сръбският вицепремиер и министър на транспорта Зорана Михайлович заяви, че с колегата си ще работят за облекчаване на трафика през границата:

"С колегите искаме да намерим техническо решение на проблема със задръстванията, които видяхме днес на границата. Радваме се, че и България строи магистралата. Това е в интерес и на двете държави".

Министрите  на транспорта на България и Сърбия обсъдиха и изграждането на железопътната магистрала от коридор номер 10. От сръбска страна се очаква тя да е готова до 2024-а година, увери Зорана Михайлович, а поради сложния релеф българската част ще стане готова година по-късно - през 2025-а.

Провежда се и работна среща между делегациите на двете страни.

В края на май от българската страна започна изграждането на автомагистрала "Европа" – от София до ГКПП "Калотина", а трасето на магистралата е част от трансевропейския коридор, който свързва Европа и Азия. 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна