Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници сигналиризат, че се прокарва път в защитена зона Силистар

Снимка: "Да запазим Корал"

Природозащитни организации сигнализират за унищожени дървета и прокарване на път на плаж Листи, в защитена зона Силистар, част от Природен парк "Странджа". В социалните мрежи те разпространяват снимки и видеа показващи прясно прокарания с булдозер път. 

Природазащитниците твърдят, че дейностите се извършват във връзка със снимането на реалити предаване на една от Националните телевизии. Тома Белев от Асоциация на парковете в България припомня, че е забранено прокарването на нови пътища на територията на защитената зона "Силиистар".

"Получихме сигнал от човек на място. Тя е заснела, как на плажа Листи, най-големият от трите плажа, които е класирало Министерството на туризма, има създаден път до него. Ние не можем да преценим дали е съществуващ или е разчистван стар път към него. Това, което се вижда от самите кадри е, че са премахвани и избутвани дървета."

Те са подали сигнал до Регионалната инспекция по околна среда и водите - Бургас, дирекцията на парк "Странджа" и Регионалната дирекция по горите в Бургас. 

Кметът на община Царево Георги Лапчев заяви, че при него такъв сигнал не е пристигал и се е информирал от социалните мрежи за твърденията. 

"Видях, че във Фейсбук човек може да пише каквото си иска, когато поиска, без да носи никаква отговорност. Най-вероятно става въпрос за горски път, който си съществува там от години. Горските пътища системно биват приглаждани, когато има обекти, или когато се правят лесо-културни прегради."

Директорът на Регионалната дирекция по горите в Бургас Станимир Божанов потвърди, че се извършва проверка на място и по-късно през деня ще обяви дали се касае за нарушения в защитена зона. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна