Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверка на БАБХ и Столичния инспекторат на фермерски пазар принуди продавачи да си тръгнат

Снимка: БНР, архив

Проверка на Българската агенция по храните и Столичния инспекторат на един от фермерските пазари накара част от продавачите да си тръгнат предварително и да изнесат стоката си. 

Проверките са заради случаите на африканска чума, което налага и по-строгите мерки, свързани с предлагането на прясно свинско месо и колбаси, съдържащи свинско месо. 

На част от производителите бяха съставени актове, свързани с различни нарушения, което предизвика недоволството както на продавачите, така и на купувачите:

"Защо ги глобяват хората и не им дават? Съставят им актове. Казват, понеже било улица. Един човек се изнесе преди малко, напусна".

"Позор за правителството. Вместо да стимулира производителите, то ги убива. Идва, глобява ги, конфискува. Не ги е срам. И ме принуждават аз да ям от палмово масло сирене, а не от мляко. Може ли да има такъв закон само неговата община да продава и на другите три. Ами в София кой да продава, като няма овца, няма крава, няма прасе. Сега избиват в цяла Северна България прасетата. Как може? Аз седя тук от 7.00 часа, хората нищо не смеят да продадат. Отидоха си".

"На този пазар свинско, прасета се продават само зимата, като е студено Сега не е удобно. Вътре няма място за всички, защото е много малък пазарът. Не ни таксуват тука. Аз съм съгласен. Колкото е – 10,20 лева ще дам". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна