Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция обяви успешни мерки за подобряване на трафика през ГКПП „Капъкуле“

Снимка: архив

Министърът на търговията на Турция г-жа Рухсар Пекджан заяви, че взетите мерки са ускорили преминаването на ГКПП „Капъкуле“. По думите ѝ, цитирани от Анадолската агенция, от 1 до 18 юли т.г. са преминали 6000 автомобила повече, отколкото за същия период миналата година.

Рухсар Пекджан допълни, че са били отчетени оплакванията и препоръките и властите са изготвили план за ускоряване на преминаването, съдържащ 52 точки. Добавени са два перона за преминаване на ТИР-ове, създадена е електронна система, от която се получават талони с реда за преминаване на тежкотоварните автомобили. От месец юли са добавени допълнителни 50 служители, които работят 24 часа в денонощието на 3 смени.

По-рано министър Пекджан анонсира създаването на нова електронна митническа система, позволяваща на гражданите 15 дни преди пътуването си да регистрират своя паспорт и броя на пътниците в колата, за да се спести време при митническата обработка на автомобилите.

На ГКПП „Капъкуле“ ще бъде създаден и пункт за ветеринарен контрол, допълни турският министър на търговията.

Междувременно търговци в Одрин се оплакаха, че заради големите опашки от прибиращи се за летните си отпуски в Турция от Западна Европа турски граждани и чакането, броят на туристите от България и Гърция в града е намалял.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна