Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще подкрепи румънката Кьовеши за европейски главен прокурор

| обновено на 20.07.19 в 16:43
Лаура Кьовеши
Снимка: Уикипедия

България ще подкрепи румънката Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Това потвърдиха за БНР от правителствената пресслужба.

По-рано днес онлайн изданието на "24 часа" цитира премиера Бойко Борисов, че досега подкрепата не е била обявявана публично, тъй като е изчаквано общо решение на Европейската народна партия кой да е фаворитът на десните за поста.

Пред онлайн изданието "24 часа" премиерът потвърждава, че Кьовеши има подкрепа за поста, но "при определянето на хора за високите европейски позиции не е нужно да се говори предварително".

До неотдавна Лаура Кьовеши оглавяваше румънската антикорупционна агенция. Освен нея, за новия пост се състезаваше и французинът Жан-Франсоа Бонер, но тази седмица кандидатурата му беше оттеглена и Франция декларира подкрепа за румънката.

Окончателното решение трябва да бъде утвърдено от Европейския съвет и Европарламента. Европейската прокуратура трябва да заработи до края на следващата година. Тя ще има право да разследва престъпления, засягащи бюджета на ЕС като корупция, пране на пари и трансгранични измами с ДДС.

Освен правителството на Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че подкрепя Кьовеши, защото, по думите й - “тя може да бъде носител на справедливост за европейските граждани“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова критикува премиера Борисов, че досега не е изразявал ясна подкрепа за румънския кандидат. Нинова заявява, че подкрепя Кьовеши, защото тя може да бъде носител на справедливост за европейските граждани.

Кьовеши оглавяваше Румънската национална дирекция за борба с корупцията и изпрати в затвора десетки представители на властта, с което си спечели симпатиите на Брюксел. В собствената й страна я подозираха обаче, че заради плановете си за международна кариера, жертва невинни хора.

Бившият министър на правосъдието Тоадер я отстрани от поста преди година, а тя обжалва решението му в съда в Страсбург. Делото срещу нея е за лъжесвидетелстване, приемане на подкупи и злоупотреба с положение.

Който и да бъде избран на поста, първият в историята главен прокурор трябва да започне работа в края на следващата година и ще повдига обвения за злоупотреба с пари от еврофондовете пред европейските съдилища на 22 държави членки, създали Европейската прокуратура.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна