Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Бузлуджа отбелязаха 151-годишнината от гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Хаджи Димитър и Стефан Караджа
Снимка: Уикипедия

С възстановка на последната битка на четата на Хаджи Димитър на Бузлуджа беше отбелязана 151-годишнината от гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, и техните четници.

Проявите започнаха с поднасяне на цвета пред барелефа на Стефан Караджа в Казанлък. След това в местността Бузлуджа пред паметника на Хаджи Димитър бе отслужена и заупокойна молитва.

Четата води пет сражения, а последната битка на Бузлуджа се е състояла преди 151 години, на 18-и юли, припомни директорът на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Чавдар Ангелов:

"Днес на 20-и, на Илинден, българите от Шипка получават разрешение от турските власти да ги погребат, така че днешният ден е наистина важен, защото той съвпада като дата с деня, в който тази тъжна процесия, тази тъжна церемония е била извършена и тук, в съседство до нас, са били положени обезглавените тела на воеводата Хаджи Димитър и 23-ма от неговите четници".

След церемонията зрителите станаха свидетели на мащабна възстановка на последните боеве на четниците с участието на близо 120 активисти от Национално дружество "Традиция".

Честванията приключиха с раздаването на традиционния обреден курбар.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна