Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран призова Великобритания да не ескалира напрежението заради задържания танкер

Лондон обмисля санкции срещу Техеран

| обновено на 21.07.19 в 20:25
Задържаният от Иран кораб „Стена Имперо“

Иранският посланик във Великобритания Хамид Баединеджад призова днес Лондон да обуздае „местните политически сили“, които според посланика искат да доведат до нарастване на напрежението между двете страни след задържането на плаващ под британски флаг танкер от страна на Техеран, предаде Ройтерс.

„Това е много опасно и неразумно в чувствителен момент в региона“, заяви Баединеджад в Туитър. "Иран обаче е непоклатим и готов за различни сценарии", добави посланикът.

Британският заместник-министър на отбраната Тобаяс Елууд не изключи възможността от въвеждане на санкции срещу Техеран заради задържания танкер.  Лондон определи като „неприемлива“ тази операция, която породи опасения от нова ескалация на напрежението в региона. Същевременно Елууд изрази недоволство, че кралският флот е твърде малоброен, за да отговори на световните предизвикателства.

„Ако искаме да продължим да играем роля на международната сцена, като имаме предвид, че заплахите се променят, събитията са на ръба на война, трябва да инвестираме повече в отбраната и в кралският флот. Флотът ни е твърде малък, за да защитава интересите ни по целия свят, така че следващият премиер трябва да се заеме с този въпрос“, каза той.

Междувременно НАТО осъди задържането на петролни танкери от Иран от последните дни и призова властите в Техеран да освободят корабите и екипажите им. От Алианса отбелязват, че действията на ислямската република нарушават международните морски норми. НАТО обаче насърчава дипломатическото разрешаване на проблема.

Скоростта на разследването, засягащо плаващия под британски флаг танкер „Стена имперо“ ще зависи от сътрудничеството на екипажа, заяви днес Аллах-Морад Афифипур, генерален директор на пристанищните власти в източната иранска провинция Хормозган.  В интервю за иранската телевизия Прес Ти Ви той съобщи, че 23-ата членове на екипажа се намират на борда и са в добро здраве. 18 от тях, включително капитана, са индийски граждани, а останалите петима са граждани на Латвия, Русия и Филипините.

Мохамад Джават Зариф заяви в Туитър, че само проява на  "благоразумие и предвидливост" може да намали напрежението между Техеран и Лондон.

Членове на Иранската революционна гвардия се спуснаха от хеликоптер върху британския танкер "Стена Имперо" по начин, напомнящ на превземането на "Грейс 1" от британските кралски морски пехотинци край Гибралтар. На 4 юли те кацнаха с хеликоптер върху иранския танкер. Морският съд все още е задържан по подозрения, че превозва суров петрол за Сирия в нарушение на санкциите на ЕС.

Днес Техеран благодари на Саудитска Арабия, че е освободила друг неин танкер, който Рияд беше спрял.

Геополитическото напрежение в района на Ормузкия проток се повиши, след като на 20 юни Иран свали американски дрон. Около една пета от световния износ на петрол преминава през протока.

Междувременно Асошиейтед прес цитира предупреждението на германския външен министър Хайко Маас към Иран, че задържането на търговски кораби в Персийския залив може да доведе до ескалация на напрежението и война. В интервю за днешния брой на германския вестник "Билд" Маас посочи, че "не може да има победители, а само губещи в евентуална неконтролирана военна ескалация. "Става дума за предотвратяването на война", заявява Маас.

Според изпълнителния директор на британската Морска камара Боб Сангинети, задържането от Иран на танкера под британски флаг е явно нарушение на международното право, защото е извършено във водите на Оман.

Иран твърди, че е задържал танкера след сблъсък с рибарска лодка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна