Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

„Премиерът Бойко Борисов ще подкрепи кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за поста европейски главен прокурор“, пише на първата си страница „24 часа“. Вестникът цитира думи на министър-председателят, който обяснява защо досега това не е било обявено публично: „Кьовеши има нашата подкрепа за поста, просто при определянето на хора за високите европейски позиции не е нужно да се говори предварително, както обикновено правят от опозицията“. „24 часа“ отбелязва, че подкрепата за румънската прокурорка е била обещана от  Борисов пред Людовик Орбан, председател на Националната либерална партия на Румъния. Новите евродепутати и правителствени ръководители имат няколко месеца, за да направят окончателен избор, уточнява изданието.

„Чумата удари огромен свинезавод край Русе. 17 хиляди животни ще бъдат умъртвени", информира "Телеграф". Всекидневникът обяснява, че африканската чума по свинете е достигнала свинекомплекс в русенското село Николово и това е първият случай у нас на болестта в голям животновъден обект. Преди това бяха потвърдени 16 огнища в стопанства тип „заден двор“ и бяха установени много случаи на заразени с чума диви свине, посочва „Телеграф“.

„Магистралата от София до Белград готова в края на 2021 година“, съобщава на страниците си „24 часа“. През септември Сърбия ще открие своята част от магистралата от Ниш до българската граница, заяви вицепремиерът на западната ни съседка Зорана Михайлович след срещата си в Цариброд с българския министър на транспорта Росен Желязков. Въпреки че участъкът не е открит, по него се пътува. Желязков пък заяви, че аутобанът от София до Калотина ще е завършен в края на 2021 г. или в началото на 2022 г. Скоростна жп линия между България и Сърбия ще бъде завършена през 2024 и 2025 г., допълва всекидневникът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени