Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стево Пендаровски смята, че смесената комисия за историческите въпроси е в задънена улица

Снимка: БГНЕС

Президентът на Северна Македония смята, че смесената комисия за историческите въпроси между неговата страна и България е навлязла в задънена улица.

В интервю за Радио "Свободна Европа" Стево Пендаровски отбелязва, че с изявлението си за Гоце Делчев той е подсилил македонската преговорна позиция.

Пендаровски посочва, че на практика се е стигнало до периода 19-20 век, в който българската страна е настоявала, според него от политически мотиви, всичко, което се е случвало в този период, "да бъде приписано само на българската история и всички тези дейци, всички тези революционери и тези събития да бъдат дефинирани изключително като български".

След една дълга серия консултации с македонски интелектуалци, Пендаровски заключава, че е необходим, "известен политически вятър в гърба на Северна Македония от комисията и политическа рамка, в която бъдещите разговори в рамките на тази комисия евентуално ще могат да се водят.

Според Стево Пендаровски в противен случай е било въпрос на време кога до края на годината Северна Македония е щяла да получи чиста блокада за ЕС от София.

Целта на тази комисия е да видим къде имаме споделена история, подчертава президентът на Северна Македония.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна