Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентската партия печели парламентарните избори в Украйна

| обновено на 22.07.19 в 12:39
Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият президент на Украйна – актьорът Володимир Зеленски, изглежда ще стане първия лидер на страната след разпада на СССР, чиято партия ще има парламентарно мнозинство в резултат на предсрочните избори в неделя, предаде Ройтерс.

При рекордно ниска активност на електората - 49,8 на сто, президентската формация печели по още неокончателни официални данни около 43 процента от гласовете.

Смесената мажоритарно-пропорционална система обаче ѝ отрежда минимум 240 от общо 424 места във Върховната рада, смятат от „Слуга на народа“.

„Това не е просто огромно доверие, това е огромна отговорност за мен лично и за целия ни екип. Ние няма да подведем украинците. Приоритетите ни са известни – прекратяване на войната, завръщане на пленниците и победа срещу корупцията, която още мъчи нашата страна“, каза Зеленски.

„Партията на Зеленски ще има мнозинство и вероятно ще бъде голямо мнозинство. Това е абсолютна изненада“, коментира анализаторът Володимир Фесенко.

По този начин за първи път от независимостта си през 1991 г. мнозинството депутати във Върховната рада ще бъде от една партия.

„Вероятно няма да се налага да формираме коалиция с други партии“, заяви лидерът на „Слуга на народа“ Дмитро Разумков.

С преброени 50% от протоколите партията взема 42,45% от гласовете и над половината от местата в новата Върховна рада.

Зеленски триумфира на президентския вот през април и обеща радикални реформи и борба с ширещата се корупция.

Очаква се в следващата Върховна рада на Украйна да влязат общо пет партии, които ще преминат 5-процентовата бариера.

Частични официални резултати нареждат на второ място проруската „Опозиционна платформа – За живота“ с 12,88%. Зеленски обаче отхвърли възможност за коалиция с нея.

След края на изборния ден вчера държавният глава посочи, че е поканил партията "Глас" на музиканта Святослав Вакарчук за формиране на коалиция, но предложението явно ще отпадне. „Глас“ засега взема 6,38% от гласовете.

Останалите две партии, за които се очаква да влязат в парламента са „Европейска солидарност“ на бившия президент Петро Порошенко (8,64%) и „Отечество“ на експремиерката Юлия Тимошенко (8,01%). 

В страната се гласува по смесената система. 225 места в 450-местния парламент се определят по пропорционалната система, а 199 вместо 225 - по мажоритарната в един тур, тъй като вот няма в Крим и в неконтролираната от Киев част на Донбас. 

Избирателната активност бе ниска в сравнение с предишни гласувания - малко под 50 на сто. От Централната избирателна комисия обясниха, че това се дължи на летния отпускарски сезон и на световната тенденция към по-нисък интерес към избори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна