Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно заседание на ВСС

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет ще проведе извънредно заседание, на което отново ще могат да се правят номинации за следващ главен прокурор. Както и при предишното заседание първа точка в дневния ред е внасянето на кандидатури.

Към този момент  специалната секция  "Избор на главен прокурор" на страницата на Висшия съдебен съвет е празна, но възможността за номинация има и в началото на заседанието на съдебния кадрови орган. Най -вероятно това няма да се случи и днес, както беше и на заседанието миналия четвъртък. Очакванията са номинации да има този четвъртък. А последната възможност е следващият понеделник.Нагласите са за два или максимум три кандидатури, а имената, с които се спекулира са на двама от заместниците на Сотир Цацаров -  Иван Гешев и Мария Шишкова.

В предаването на "Хоризонт" - "Преди всички" Бранимир Ботев от Европейския съвет за стратегии и анализи, припомни изследване на организацията, в което гражданите поставят като основно изискване към следващия Обвинител номер едно - да е независим от другите власти. На въпрос могат ли членовете на ВСС да направят партийно еманципиран избор, той отговори:

"Не мисля, че някой друг освен професионалистите в гилдията могат най добре да познават собствените си проблеми. От тази гледна точка реформата, която безусловно трябва да бъде извършено от следващият главен прокурор трябва да стъпи върху натрупаните вътре опит,ако щете напрежение, ако щете вижданията трябва да бъде еволюционна. В никакъв случай в съдебната система не трябва да се правят революции."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени