Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Петров с втори авторски албум –„TEN“

Снимка: www.jivkopetrov.com

Мелодичен, фин, притихнал, романтичен… това са само някои от думите, с които може да се охарактеризира новият солов, авторски албум на джаз пианиста Живко Петров. Повече от 20 години той е един от водещите музиканти, с ярка чувствителност. Композитор, изпълнител, аранжор, Живко Петров винаги съумява да привлече към себе си вниманието на слушателя. При това ненатрапчиво, а леко… само с пианото. Джаз пианистът работи с част от най-големите български поп и джаз изпълнители – Лили Иванова, Белослава, Хилда Казасян, Орлин Павлов, Любо и други. Но винаги намира време и място в душата си за своята музика. Талантът му е неоспорим, а това отново доказва и новият му проект, озаглавен „TEN“ /Десет/. Ще чуем повече от него.



Първият ми солов албум, „After 4“ /След 4/ е моят поклон към големите класически майстори. В „TEN“ представям десет лични истории, изживени от мен през последната година. Усещането ми за него е, че съм 100 % себе си. В този албум музиката е „на кръстопът“ между джаз и поп похватите, като последните две пиеси са изцяло класически. Обичам да се заигравам с музиката, чисто мелодически. Това е водещото в моята философия. „After 4“ е предимно класически като звучене и завършва леко джазирано, всяка пиеса има своето развитие и динамика. А в новият албум „TEN“ е точно обратното. По този начин затварям един кръг. Тук музиката е по-спокойна и се слуша на цяло като едно произведение. Подзаглавието на CDе „The silence in between…“ и имам предвид за тишината между тоновете, между музиката, която е мой приоритет в този албум. Музикантът, който може да улови тишината между звуците, които издава, това е пълното щастие.


В този албум Живко Петров е работил с различни хора, за да се стигне до това, към което се е стремял. Сред тях са Христо Карагьозов – звук, Страцимир Димитров – мастер,  Тина Халкова – снимки и още много други приятели, които са партнирали на Живко за осъществяването на албума „TEN“.

Скоро след излизането му, джазменът го е представил пред тесен кръг ценители. Официалната му премиера ще се състои на 30.08, на „Празници на изкуствата Аполония“. След това Живко Петров ще направи концерти в повече от десет града в страната, за да го промотира. Последният от тях ще бъде в София на 18.12 в НДК – Кино Люмиер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна