Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стоилко Апостолов пред БНР

Може ли африканската чума да затвори фермерските пазари

Снимка: Ани Петрова, БНР

Може ли африканската чума, която вече се разпространява и наложи приемането на извънредни мерки, да затвори или поне да ограничи асортимента на фермерските пазари?

С коментар по темата пред БНР участва д-р Стоилко Апостолов, управител на фондация "Биовселена":

“Ние имаме опит от организацията на един фермерски пазар – пред Министерство на Земеделието и храните всяка сряда. Така че в случая ние нямахме пазар в събота, но това, което видях аз от репортажите в новите, че това не бяха проверки на регистрирани фермерски пазари, а проверки на т.н. “птичи пазар“ в София или разни такива места, на които се събират едни хора и си продават всякакви неща, които досега никога не са били разрешавани, просто някой си е затварял очите. В момента стана така, че проблемът с чумата повдигна отново този въпрос. Никога и никъде в нашето законодателство не е било разрешено да се продава домашно произведена сланина на общинския пазар, нито пък кокоши яйца или всякакъв вид месо“.

В интервю за предаването “Преди всички“ д-р Апостолов коментира и каква част от асортимента на фермерските пазари е продажбата на свинско месо:

“Съвсем малка част е доколкото знам и от колегите. Ние като организатор на един от пазарите нямаме производител със свинско месо. Имаме месни продукти, но те са от биволско и телешко месо. Може би един-двама са тези, които произвеждат такива продукти изобщо на фермерските пазари. Като тук основно пак е въпросът за дефиницията на фермерски пазар. Това, което ние организираме, е фермерски пазар, в който участват само регистрирани производители по Наредба 26. Съответно по Закона за храните техните продукти са проверени и всеки път, когато провеждаме пазар в сряда, имаме проверка от инспектори от БАБХ“.

Интервюто на Силвия Великова с д-р Стоилко Апостолов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени