Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индия изстреля лунната си станция „Чандраян-2“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индийската организация за космически изследвания изстреля към Луната космическата си станция „Чандраян-2“ с луноход на борда, предаде БТА.

Стартът на ракетата-носител GSLU Mk III, който беше предаван пряко от индийските телевизионни канали, се състоя от космодрума на остров Шрихарикота в Бенгалския залив.

Станцията с обща маса над 3,8 тона се отправи в космоса при втория си опит. Индийското космическо ведомство отложи първия старт, предвиден за 15 юли, по технически причини, 56 минути преди изстрелването.

Очаква се „Чандраян-2“ да достигне до Луната на 6-7 септември. Индия възнамерява да стане четвъртата държава, след САЩ, Русия и Китай, успешно осъществила меко кацане на естествения спътник на Земята.

Станцията се състои от орбитален модул, спускаем модул и малък луноход. Последните трябва да се прилунят на Южния полюс на Луната, който досега никой не е изследвал. Очаква се 27-килограмовият луноход „Прагиян“ да работи най-малко един лунен ден, равняващ се на 14 земни денонощия.

Безпилотната мисия Чандраян-2 е на стойност 150 млн. долара и е наследник на първата подобна мисия от 2008-а година - Чандраян - 1. При предишната мисия се извършваше само радарно изследване на повърхността на Луната, без да се осъществи кацане на лунната повърхност.

Новата мисия ще включва и кацане на малък луноход, който ще изследва почвата, като ще търси вода и минерали и ще измерва лунните трусове, най-вече в южната страна на Луната.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!