Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник главният прокурор Иван Гешев е първият кандидат за главен прокурор

| обновено на 22.07.19 в 19:07
Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Заместник главният прокурор Иван Гешев е първият кандидат за главен прокурор. Номинацията му беше издигната от няколко членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, сред които и настоящият обвинител номер едно Сотир Цацаров. Кандидатурата беше мотивирана от говорителя на Прокурорската колегия Даниела Машева.

Прокурор от кариерата, достигнал до предпоследното стъпало на държавното обвинение, пасваш на профила, очертан на срещите на съдебните кадровици с представителите на съсловните организации на следователите и прокурорите, с успехи – на националния фронт, в чужбина и пред Еропейската комисия – чрез спецразследванията срещу организираната престъпност и корупцията. С тези мотиви членовете на Прокурорската колегия на ВСС обявиха, че това е техният силен и единствен кандидат: "Считаме, че Иван Гешев притежава висок професионализъм, много добър практически опит, високи нравствени и морални качества".

Последното съдебните кадровици проверили чрез проверка на сигналите, подавани срещу Гешев – за показността на акциите, които ръководеше, за бизнес връзки на жена му с основния свидетел по делото "Иванчева": "Не е установено неправомерно поведение, което да сочи конфликт на интереси, на зависимости, на неспазване на етични правила", каза Машева.

Съдебните кадровици проявили разбиране и към езика Иван Гешев, заради който той беше проверяван от Комисията по дискриминация, стана ясно от думите на Машева. 

Известно е че от месеци Иван Гешев отхвърля възможността да е част от процедурата за следващ главен прокурор: "99% дори някой да ме предложи, да не участвам в това състезание, което се очертава изключително мръсно и кално, а като се търкаляш в калта, няма как да не се оцапаш".

След дълга среща в сградата на ВСС и след мислене известно време, Гешев приел, разказа Даниела Машева. Тя беше категорична, че изборът не е предрешен, защото за избор трябва поне 17 гласа подкрепа.

Що се отнася до евентуални критики за безалтернативност, Машева коментира, че при повече кандидати са възможни критики за имитация конкурентност: "За нас е много важно наистина да издигнем една качествена кандидатура".

Пробивът в кариерата на Иван Гешев беше делото за фалита на КТБ. Допълнено през последните години от акции пред камерите срещу олигарси, кметове и организирани групи, защото – по думите му, "в държавата много се краде и липсва обикновено приличие".     

С професионализма на Гешев, за което говорели успешните международни акции с участие на Спецпрокуратурата и с неговата независимост, която се доказвала от разследванията и обвинителните актове по дела за корупция срещу хора от високите етажи на властта. На лична среща членовете на Прокурорската колегия чули и неговата визия за Прокуратурата и се убедили в моралния му интегритет, каза говорителят на Колегията Даниела Машева: "Събрани бяха данни за информация за постъпили сигнали и извършвани проверки по отношение на кандидата. Обективна оценка на фактите по тях и на изнесените твърдения дава на Колегията основание за извода, че Иван Гешев притежава високи нравствени качества. Липсват предпоставки за основателно съмнение, че с действията си е накърнил общественото доверие в независимостта на съдебната власт". Машева добави, че на срещата получили съгласието на Гешев да бъде номиниран, но не обясни, какво е надделяло, за да се откаже той от убедеността си доскоро – че няма да участва в надпреварата за главен прокурор, защото кампанията "ще е кална" и той няма как да не се изцапа.

Издигането на Иван Гешев от цялата 11-членна Прокурорска колегия го прави почти безалтернативен следващ главен прокурор, защото му трябват само още шест гласа от Съдийската колегия на ВСС.

Работата на Иван Гешев като ръководител на Специализираната прокуратурата и високата оценка за нея в последните доклади на Европейската комисия са сред мотивите на съдебните кадровици. В подкрепа на това бяха цитирани конкретни операции, по които през годината е работило спецобвинението, главно с международен елемент. Цитираха се и благодарствени адреси, изпратени до Гешев.

Освен това Прокурорската колегия на ВСС отчита като достойнство на Иван Гешев, който от шеф на Спецпрокуратурата се издигна до заместник главен прокурор – доброто взаимодействие с други институции, високи нравствени качества и политическа независимост. Последното личало от ръководените от него операции срещу представители на властта у нас.

От казаното от говорителя на Прокурорската колегия на ВСС Даниела Машева стана ясно, че съдебните кадровици са имали предноминационна среща, но не стана ясно как са го убедили да разреши да бъде номиниран, след като на няколко пъти заяви, че 99,99 процента не желае да участва в това "кално състезание".

Издигането на Иван Гешев от цялата Прокурорска колегия на ВСС го направи на практика единствен кандидат за поста на Сотир Цацаров, освен ако правосъдният министър не промени решението си да не се възползва от това си право и не издигне втори кандидат.

 Ще стане ли Иван Гешев следващия главен прокурор, става ясно на 24 октомври

Коментар по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна