Eмисия новини
от 08.00 часа

Външните и вътрешни министри на ЕС обсъждат временни убежища за мигранти

| обновено на 22.07.19 в 15:44
Екатерина Захариева и Младен Маринов на неформалната среща на външните и вътрешните министри от ЕС в Париж.
Снимка: МВнР

Париж днес бе домакин на неформална среща на външните и вътрешните министри от ЕС и Шенген, посветена на миграцията.Срещата се организира по покана на френския външен и вътрешен министър - Жан-Ив льо Дриан и Кристоф Кастанер. А причината - вътрешните министри не постигнаха решение на срещата си миналата седмица в Хелзинки.

„Дискусиите ще бъдат насочени към даването на временно убежище при пристигане, както и към мерките, които ще подобрят тяхното връщане, сътрудничеството с трети и транзитни страни, настаняването след приемните трети страни и ситуацията в Либия. Заседанието е продължение на неформалната среща на министрите на вътрешните работи в Хелзинки предишната седмица, като те се договориха да се срещнат още веднъж в Малта през септември“, съобщи говорителката на ЕК Наташа Берто.

Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини написа вчера писмо до френския си колега Кристоф Кастанер, в което заявява, че не може Франция и Германия сами да определят миграционната политика в ЕС, без да се съобразяват с исканията на най-засегнатите от миграцията страни като Италия и Малта.

На срещата в Хелзинки двете страни са предложили да се създадат центрове за временен прием и идентифициране на мигранти в съседните страни на тези, от които те тръгват.

Идеята на Париж и Берлин: мигранти, които достигнат бреговете на Италия или Малта да намерят подслон в страни от евросъюза, които предварително обявят готовност за това. Без контингенти и без дългосрочен ангажимент. Напротив - временно до есента.

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер е категоричен: „В Европа няма солидарност, няма човечност. Само някои отделни държави приемат мигранти. Затова искаме да въведем временни мерки“.

Далеч не всички страни-членки са съгласни с това твърдение.

Вицепремиерът Екатерина Захариева посочи, че временните мерки не могат да предложат трайни решения и се застъпи за необходимостта от постоянен механизъм, който да обхваща както морските, така и сухопътните граници. А вътрешният министър Маринов заяви, че всички държави по маршрутите, държавите на дестинация, транзит и произход, са засегнати от миграцията и следва да поемат своите отговорности - както към хората, имащи нужда от закрила, така и към своите граждани.

За това пледира и германският вътрешен министър Хорст Зеехофер:

„Ще приемаме само бежанци, които имат нужда от закрила. Останалите трябва да бъдат връщани. Не можем да оставим страните от периферията, по външната граница сами. Трябва да се вслушаме в аргументите на Италия и Малта“.

Още от

Преглед на чуждестранния печат

публикувано на 19.10.19 в 08:24