Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата европейска аристокрация

„Аристокрацията е тази прослойка от обществото, за която правилата могат да се огъват и за която привилегиите падат от небето. Въпросът е да можем да идентифицираме в нашия строй на Европейския съюз кои са тези хора. Европа след националните държави започва да прилича много на Европа преди националните държави. Няма феноменална оригиналност на този проект“. Това коментира в предаването „12+4“ Тончо Краевски, автор в сайта Консерваторъ.

„Евросъюзът има интерес дискурсът да бъде такъв, че има държави, че има институции и че няма общества и легитимност чрез демокрация. Затова Европа я притеснява в международен план да се установи мултиполярен ред. Ако изведнъж ЕС стане терен на национални, на регионални сблъсъци, ще се чувства уязвим“.

Според Краевски либералната политическа система има вроден конфликт с демокрацията:

„Основният императив на либералната доктрина е да бъде преотдавана властта от държавните институции към неправителствени организации, към други децентрализирани граждански платформи, за да може да бъде разлята в обществото. Либералната доктрина е да бъде разградена демократичната държава постепенно и мирно“.

Интервюто с Тончо Краевски можете да чуете в звуковия файл.

-------------

* Заглавието на тази публикация е аналогично със заглавието на статия на Краевски в сайта Консерваторъ


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!