Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк продължава да очаква свиване на икономиката на Германия през второто тримесечие

Германските износители продължават да изпитват трудности, заяви в понеделник централна банка на страната при представяне на редовния си ежемесечен икономически доклад, визирайки липсата на възстановяване  в производствения сектор като цяло.

Бундесбанк продължава да предполага, че най-голямата европейска икономика се е свила "леко" през трите месеца до края на юни, което е в съответствие с нейния предишен доклад. Централната банка цитира производственият спад през май с цели 3,7% на годишна база, който спад беше най-големия през последните месеци.

От друга страна, според авторите на доклада на Бундесбанк вътрешният икономически импулс не отслабва с оглед на позитивните потребителски нагласи. Те приписват този оптимизъм на силния трудов пазар и на рекордно ниската безработица. Въпреки това банката прогнозира, че безработицата в Германия ще нарасне през следващите три месеца с оглед на спадащото производство и слабият износ.

Безработицата в страната се увеличи през май най-силно в рамките на последното десетилетие. Докато две трети от скока се дължеше на промени в начина, по който се отчита броя на безработните в официалната статистика, икономическият спад е виновен за останалата една трета от нарастването.

В доклада се подчертава негативното въздействие върху дейността на промишлените предприятия в резултат на продължаващата несигурност относно оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз (Брекзит с или без сделка).

Строителството е намаляло през трите месеца до края на юни, прогнозира Бундесбанк. Производството на автомобили е спаднало значително и се очаква да остане ниско, а износът, който вече изпитваше колебания, е претърпял спад при бизнеса с Обединеното кралство.

"Дори и без тези специални потискащи ефекти, фундаменталната икономическа тенденция остава слаба. Все още не се вижда възстановяване на износа и на индустрията", заключава Бундесбанк.

Федералната статистика ще представи своята първа оценка за икономическото представяне на Германия през второто тримесечие на 14-ти август.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна