Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" помага за изграждане на безжична мрежа в Северна Корея въпреки санкциите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският технологичен гигант "Хуавей" (Huawei Technologies Co. Ltd.) работи с правителството на Северна Корея, за да помогне за изграждането на безжична мрежа в изолираната комунистическа страна, съобщи The Washington Post, цитирайки изтекли вътрешни документи от компанията.

Според информацията участието на "Хуавей" в Северна Корея, което поддържа добри отношения с Китай, продължава от поне осем години, като някои от участията са били в партньорство с Panda International Information Technology Co. Ltd. - държавна китайска компания.

"Хуавей" многократно отрече, че е държавна собственост и вместо това твърди, че е собственост на нейните служители.

В изявление технологичният гигант също така отрече, че има "бизнес присъствие" в Северна Корея, добавяйки, че компанията е "напълно ангажирана да спазва всички приложими закони", но в същото време тя не оспори автентичността на изтеклите документи.

Ако се окаже, че изтеклата информация с която разполага The Washington Post е вярна, "Хуавей" рискува да се сблъска с още няколко обвинения от страна на САЩ, този път за нарушаване на санкциите срещу Северна Корея.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна