Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педро Санчес поиска подкрепа, за да остане на власт в Испания

Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Испания днес започна процедурата, по която парламентът трябва да реши дали социалистът Педро Санчес ще остане премиер.

Партията му спечели парламентарните избори през април, но няма достатъчно подкрепа, за да управлява самостоятелно, а от преговорите за правителство с крайнолявата формация „Подемос“ все още няма резултат.

В четвъртък Санчес понесе удар – членовете на крайнолявата „Подемос“ гласуваха, че партията им може да подкрепи Санчес само ако той се съгласи да бъде съставено пълноправно коалиционно правителство, без право на вето кой от „Подемос“ ще влезе в кабинета.

В двучасова реч в парламента, в която спомена само веднъж „Подемос“,  Санчес призна, че преговорите вляво са се оказали доста сложни.

„Убеждаваме се, че не е лесно да постигнем съгласие, но нищо, което си струва, не е лесно. Става дума за бъдещето и очакванията на милиони испанци“.

Санчес се обърна към опозиционната Народна партия и „Гражданите“, като ги призова да се разграничат от крайнодесните „Вокс“, както и да се въздържат при гласуването и така да го оставят да управлява.

„Не ви моля да одобрите този проект, а да махнете бариерите, да позволите Испания да има правителство“.

Въпросът за Каталуния отсъстваше от речта на Санчес, подчертаха от опозицията и го обвиниха, че така търси отново гласовете на сепаратистите.

На първото гласуване утре е малко вероятно Санчес да спечели доверие – необходимо е абсолютно мнозинство, а за такова не са достатъчни 123-те гласа на депутатите от Социалистическата партия и 42-та гласа на депутатите на „Подемос“. Ще трябва за него да гласуват и депутатите от други, по-малки партии, за да може получи поне 176 гласа.

По-вероятно е да се стигне до втори вот в четвъртък, когато Санчес ще се нуждае от обикновено мнозинство, затова той призова големите партии да се въздържат.

С оглед на възможността да не може да се състави правителство и да се стигне до нови избори, вероятно през ноември, Санчес се обяви за конституционни промени, с които да се избягват такива ситуации.

Иначе в речта си той обеща ново увеличаване на минималната месечна заплата, която от януари е 1050 евро, да увеличи пенсиите с инфлацията, да увеличи парите да образование до 5% от брутния вътрешен продукт. Но посочи още, че ще се стреми към намаляване на дълга до 95,8% от БВП и дефицита до 2% от БВП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени