Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От дни дими затвореното градско сметище край Дупница

2
Сметището над Дупница е закрито от 1 януари 2018 г. и само 3 декара заградена площ от него се използват за претоварна площадка
Снимка: Кирил Фалин

Жители на Дупница и близките села Джерман и Бистрица сигнализират, че сметището край града дими от няколко дни. От Общината обясняват, че проблемът е от години и при по-горещо време или след дъжд сметта се самозапалва. 

От няколко дни дими градското сметище край Дупница – особено силно се усеща това през почивните дни,  казват живеещи в жк “Бистрица” и селата Джерман и Бистрица. Проблемът е от години – при по-горещо време или след дъжд сметта се самозапалва, коментират от общината. 

Сметището над Дупница е закрито от 1 януари 2018 г. и само 3 декара заградена площ от него се използват за претоварна площадка, като отпадъците на града се транспортират до депа в Костинброд и Враждебна. Има и денонощна охрана. Много често сметището се самозапалва и като че ли това не може да се предотвратява, казва говорителят на общината Христо Апостолов.

Прави се запръстяване, но това не помага кой знае колко. От кметството са призовали всички строителни фирми, изпълняващи общински обекти, да съдействат с транспортирането на по-големи количества земна маса до сметището. Ефектът е незначителен. Мобилна лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда ще направи замервания на качеството на въздуха  на 29 и 30 юли, каза пред репортери екологът на Общината  Десислава Борисова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна