Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом и Конгресът на САЩ са близо до сделка за повишаване на тавана на дълга за 2 години

Преговарящите от Конгреса на САЩ и от Белия дом са близо до споразумение за разширяване на правомощията на Министерството на финансите за заемане на средства до 31-ви юли 2021-а година и за въвеждане на ограничения на разходите за широк спектър от федерални програми, посочи източник, близък до разговорите, цитирани от Ройтерс.

Подробностите все още се разработват, като източникът на Ройтерс каза, че преговарящите се стремят да поставят ограничения на капиталовите разходи на федералното правителство за фискалната 2020 година, която започва на 1-ви октомври и за фискалната 2021 година, които ограничения ще включва спестяване на около 75 млрд. долара.

Всяка сделка, постигната от преговарящите, ще трябва да бъде одобрена от пълния състав на Камарата на представителите и от Сената (Долната и Горната камари на  Конгреса). Президентът Доналд Тръмп също ще трябва да подпише законопроектът, който вероятно няма да съдържа толкова дълбоки съкращения, за колкото настояват републиканците.

Все още не са налице подробности за съкращенията от 75 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и министърът на финансите Стивън Мнучин проведоха частни разговори през последните няколко седмици, за да постигнат споразумение за тавана на държавния дълг и за двугодишна бюджетна сделка, преди Конгресът да започне планираната петседмичната лятна ваканция.

Без такава сделка Министерството на финансите може да се сблъска с проблема за лимита на заемите още преди 9-и  септември, когато Конгресът трябва да се върне на работа след ваканцията.

Ако в скоро време се постигнат последните щрихи по този план за тавана на дълга и за държавните разходи, Конгресът и Сената биха могли да се опитат да приемат мярката още до края на настоящата седмица.

Но дори и с превръщането на предложението в закон, Конгресът все още трябва да премине през серия от законопроекти за федералните разходи, за да може да се приложи всяка една такава сделка. Конгресът е изправен пред крайния срок от 30-и септември, който е краят на текущата фискална година, за да гласува тези сметки, или да позволи временно да се разширят текущите разходи, докато се изготви ново законодателство.

През миналия декември републиканските лидери смятаха, че са постигнали сделка с Доналд Тръмп по законодателството за финансиране на широк спектър от правителствени дейности за текущата финансова година. Но в последния момент президентът поиска повече пари, за да може да построи стена по границата между САЩ и Мексико, за да не допусне имигранти без документи.

Демократите от Конгреса възразиха срещу финансирането на граничната стена и последвалият провал на бюджетното законодателство доведе до рекордно дълго в историята частично прекратяване на дейността на правителството и на редица федерални агенции.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна