Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентите на България и Хърватия с общо послание до китайския си колега

Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович договориха засилено партньорство в сферата на сигурността и отбраната

| обновено на 23.07.19 в 18:32
Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович на срещата им в Загреб.
Снимка: Прессекретариат на президента

Президентите Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович подписаха днес съвместно послание до президента Си Цзинпин за развитие на отношенията с Китай и откриване на въздушна линия Пекин-София-Загреб.

Радев е на официална визита в Хърватия където договори да се засили партньорството в сферата на сигурността и отбраната и да се провеждат и редовни консултации по темите от европейския и регионален дневен ред .

В позицията на двамата държавни глави се подчертава  общия ангажимент за европейската перспектива на Западните Балкани.

В изявлението си Радев каза:

„Хърватия ще издигне отново за приоритет европейската перспектива на Западните Балкани по време на своето европейско председателство. Обстановката в региона е динамична, непрекъснато се изправяме пред нови предизвикателства и това ще върне отново фокуса на ЕС върху необходимостта от европейската интеграция на този регион. Разбира се, както подчерта и президентът Китарович, при покриване на ясни критерии за интеграция“

Румен Радев подчерта, че както България, така и Хърватия са покрили техническите изисквания за  Шенген, затова апелират и очакват от европейските си партньори да има ясни критерии и правила, които да не се променят в средата на играта. Колинда Грабар Китарович и Румен Радев са на позиция, че е  необходима, по-голяма подкрепа за страните, охраняващи външните европейски граници.

„Усилване на външните граници на съюза и тясна работа със страните на произход и на транзит. В тона отношение и двете страни полагат големи усилия. Нужно е още по-голямо внимание от ЕС към тези наши усилия, за да бъдат обезпечени с всичко необходимо, че Хърватия и България да бъдат надеждна защита на нашите външни граници.

Икономическото и социално сближаване трябва да се превърне във водещ приоритет на ЕС и за това е необходимо съхраняването на потенциала на кохезионната и на общата селскостопанска политика, подчерта на срещата Румен Радев.

Той изрази подкрепата на страната ни за инициативата на Колинда Грабар-Китарович „Три морета“, насочена към насърчаване на икономическите възможности и енергийната диверсификация за страните от регионите на Адриатическо, Балтийско и Черно море.

В Загреб Румен Радев проведе среща и с министър-председателя Андрей Пленкович, на която бяха обсъдени перспективите за развитие на двустранното партньорство в областта на сигурността и отбраната, присъединяването на България и Хърватия към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

На среща с българската общност в Загреб президентът Радев каза, че тя има своя значим принос за укрепването и развитието на двустранните отношения. Държавният глава благодари на хърватската страна за подкрепата, оказвана на нашата общност за съхранение на българския език, обичаи и традиции. 

От прессекретариата на държавния глава посочват, че от есента на тази година ще започне да функционира и неделно училище в Загреб, в което ще се изучава български език.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна