Eмисия новини
от 22.00 часа

Венецуела обвини "електромагнитна атака" за мащабен срив в електрозахранването

Изглед към потънал в мрак район на Каракас в нощта срещу 10 април.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социалистическото правителство на Венецуела заяви, че мащабният срив в електрозахранването се дължи на "електромагнитна атака" срещу националната водноелектрическа система, предаде БТА като се позова на Асошиейтед прес.

Министърът на комуникациите Хорхе Родригес публикува декларация в социалните медии, в която се казва, че властите работят, за да възстановят възможно най-бързо електроснабдяването.

Той призова за спокойствие и увери, че са задействани резервни мощности, за да не бъдат засегнати медицинските заведения. Разположени са допълнителни сили за сигурност, за да се гарантира безопасността на хората.

Министърът обаче не обясни кой е предприел "електромагнитната атака", нито даде доказателства за нея, отбелязва Ройтерс.

Столицата Каракас и половината от 23-те щати на Венецуела останаха без ток вчера. В Каракас токът спря към 16 ч. местно време, посочва Асошиейтед прес. Според потребители на социалните мрежи в 19 щата няма електричество. Спряло е и излъчването на 24-часовата държавна телевизия.

При предишното спиране на тока през март за около седмица правителството обвини опозицията и Съединените щати за енергийния срив, който лиши милиони хора от течаща вода и телекомуникации, припомня Ройтерс. 


Още от

Заложническа драма в Рио де Жанейро

публикувано на 20.08.19 в 16:36